KYK Yurt İzin Hakları, Saatleri, Kuralları ve Dilekçe 2023

KYK, yurtta kalan üniversite öğrencilerine hafta sonu ve bayram gibi belirli günler dışında 75 gün süreyle özel izin hakkı tanıyor çünkü yurtlarda izin alma hakları, saatleri, yönergeleri ve dilekçe örneği bilgileri ve stratejileri. Özel izin alabilmek için yurt müdürlüğüne dilekçe yazarak ya da e-devlet üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir.

Üniversite programları dışında katıldığınız bir kurs, staj ya da vardiya varsa KYK yurtlarından bugün için bile özel izin alabilirsiniz. Özel izin günlerinizden düşülür, çünkü izin aldığınız gün kadar. E-devlet üzerinden başvuru yapabilmek için hesabınıza giriş yapmanız ve KYK web sayfasına giriş yaparak izin oluşturmanız veya iptal etmeniz faydalı olacaktır.

Giderken gideceğiniz yerin adresini, cep telefonu numarasını, ne zaman gideceğinizi ve ne zaman döneceğinizi yazmanızda fayda var. Döneceğiniz tarihi kaçırırsanız devamsızlıktan kalmış sayılırsınız.

kyk izin alma dilekçe e devlet

KYK İzin Saatleri

KYK yurdunda kalıyorsanız, belirli bir giriş ve çıkış saatiniz vardır. KYK yurtlarına giriş saati 06:00, çıkış saati ise 23:00‘dır. Bu saatler dışında güvenlik yoluyla giriş ya da çıkış yapamazsınız. İzinsiz çıkmanız durumunda yoklama kaçağı durumuna düşersiniz ve yurt tarafından belirlenen gün sayısı dolduğunda yurttan atılabilirsiniz. KYK izin saatleri de giriş ve çıkış saatleri arasında yapılacaktır.

KYK çıkış işlemlerinizi e-devlet üzerinden yapacaksanız belirli bir süre yoktur. İzin aldıktan sonra dönüş saatinizin kısalması ya da uzaması durumunda ya da izninizi iptal etmek istediğinizde yurt müdürlüğüne bildirmeniz gerekmektedir.

KYK Yurt İzin Yönergesi

Yurt müdürlüğünden izin alabilmek için öncelikle ya dilekçe yazmanız ya da e-devlete giriş yaparak izin bildiriminde bulunmanız gerekmektedir. İzne gittiğinizde dönüş saatini kesinlikle kaçırmamanız gerekiyor. KYK yurt izin yönergesine göre gideceğiniz yerin adresini, cep telefonu numarasını, gidiş ve geliş saatlerini belirttikten sonra onay için beklemeniz gerekiyor.

Onay sürecinin belirli bir süresi yoktur ve onaylanmadan önce izni kullanmaya başlayamazsınız. KYK yurdunda her gece belirli bir saatte toplu imza saati vardır. İzinde olduğunuz saatlerde imza konunuzda “izinde” yazacaktır. Dönüşü kaçırırsanız, gitmemiş olsanız bile yok sayılırsınız ve bu daha sonra sorunları giderek daha fazla tetikleyebilir, bu yüzden dikkatli olmanız gerekir.

KYK İzin Alma Stratejileri

KYK’nın kaldığınız yurttan izin almak için 2 yöntemi var. E-devlet üzerinden başvuru yapıyorsunuz ve elektronik ortamda bilgi girişi yapıyorsunuz. Yurt müdürlüğü uygun görürse izniniz onaylanıyor. Eğer onay kısmında kırmızı bir renk görürseniz, bu izninizin onaylanmadığı anlamına gelir. KYK izni almak için bir diğer yöntem ise yurt müdürlüğüne bizzat giderek elden yazdığınız dilekçeyi teslim etmektir.

Yurt müdürlükleri yurttan ayrılış noktalarını çok dikkatle takip eder ve tüm mazeretler incelenir. Bu nedenle sağlam bir nedeniniz yoksa yurttan ayrılmanız zorlaşır ve suistimalleri önlemek için kontrollü bir şekilde kullanılır.

Özellikle şehir dışında yaşayan aileleri olan kişiler için görev yurdun kendisine aittir, bu nedenle önlemler konusunda taviz vermezler.

kYK Hükümet aracılığıyla izin

  • girinhttps://gencizbiz.gsb.gov.tr/
  • Git bölümünden yepyeni bir talep oluşturun.
  • Gidiş tarihlerini belirtin
  • Bir takım seçin
  • GSM numarasını girdikten sonra gönder tuşuna basın.

Eski yıllarda KYK yurt izni sadece elden dilekçe ile alınabiliyordu, ancak e-devlet uygulaması çıktığı için biraz daha kolay hale geldi. E-devlet sayesinde günün her saatinde kolayca izin oluşturabilirsiniz.

  • Web tabanlı bir program olduğu için izinler daha düzenli ve kayıtlıdır.
  • Ayrıca e-devlet üzerinden izninizin akredite edilip edilmediğini de takip edebilirsiniz.
  • TC kimlik numaranızla giriş yaparak, gitmeniz gereken zamanların tarihini, gideceğiniz yerin adresini ve cep telefonu numarasını bildirmeniz yeterlidir.
  • Sağlam bir mazeretiniz olduktan sonra, gitmekte herhangi bir sorun yaşamayacaksınız.

Gerekli olan faktör, dönüş günlerinize uymak ve daha sonra devamlılıkla ilgili sorun yaşamamaktır. Bildirim yapmadan yurda gitmediğiniz her gün dosyanıza işlenecek ve size yaptırım olarak geri dönecektir.

KYK On-line İzin

KYK yurt on-line izni alabilmek için https://gencizbiz.gsb.gov.tr/ adresinden izin almanız ve yurt maaşlarınızı ödemeniz yeterlidir.

  • Gencizbiz ile bir profil oluşturduğunuzda, sizi e-devlet web sayfanıza yönlendirir.
  • Fonlar için daha temiz bir yöntem olan web siteleri, birçok genç tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.
  • Gerekli olan faktör, doğru bilgileri girmek ve gidiş ve dönüş zamanlarına uyum sağlamaktır.

Benzersiz bir mücadele edecekseniz, yeni mücadele ekle düğmesinden her mücadeleyi kaydetmek ve bir cep telefonu miktarı sağlamak faydalı olacaktır. İzinlerinizin ne zaman onaylanacağı yurt müdürlüğüne bağlıdır ve birkaç gün sürebilir.

KYK İzni Almayı Unuttum! İzin Alınmazsa Ne Olur?

KYK yurtlarında izinsiz olarak yurtta bulunmamanız durumunda rapor almanız söz konusu olabilir. Devlet yurdunda kalıyorsanız, her gece belirli bir saatte ana salona inmeniz ve adınız ve soyadınızla birlikte bir e-kitabı işaretlemeniz gerekir. Bu e-kitapta her günün altında ayrı bir alan var.

Ayrıca KYK izni alınmadığı takdirde ne olacağı gibi sorularınız için yurdun duvarlarına asılmış vakıf senetlerini öğrenebilir ya da müdürlüğün görüşüne başvurabilirsiniz. Örneğin KYK yurdunda kalan üniversite öğrencilerinin gözden kaçırdığı ve tecrübe ettiği konulardan birkaçı aşağıdaki gibidir;

  1. Sözlü uyarı
  2. Yazılı uyarı
  3. Rapor kaydedildi
  4. Disiplin suçu ve koruma talebi
  5. KYK yurdu askıya alındı

Yurtta bulunmanız gereken bir günde izinsiz olarak ve müdürlüğe haber vermeden yurda gelmediğiniz ve kayıt yaptırmadığınız takdirde izinsiz devamsızlık yapmış sayılırsınız ve bunun bazı yaptırımları vardır. Örneğin, müdürlüğün belirlediği gün sayısı kadar izinsiz devamsızlık yaptığınız takdirde yurttan atılabilirsiniz. Bu nedenle izin almayı önemsemeniz ve izin alırken tam bilgi vermeniz gerekir.

KYK İzni Kaç Gündür ve Bittiğinde Ne Olur?

Bir bireyin KYK yurdunda daha fazla gidebileceği gün sayısı, tatiller, hafta sonları ve belirli günler dışında 75 gündür. Bir kişi 12 ay boyunca 75 günü açarsa, gerçekten meşru bir mazereti olmadığı sürece izin alamaz. Örneğin, hastalık veya yaşam kaybı durumlarında, bir kez daha dilekçe verebilirsiniz, ancak bir arkadaşınıza bağlı kalmanız gerektiğini söyleyerek bir kez daha uzaklaşamazsınız.

KYK’nın kaç gün izin hakkı olduğu ve yurda gittiğiniz ilk günlerdebittiğinde ne olacağı gibi konuları öğrenmenizde fayda var. Temeller herkes için geçerlidir ve genellikle kişiye göre çok yönlü değildir. Yurda giriş ve çıkışlar herkes için aynıdır.

KYK Yurtlar İçin İzin Dilekçesi Örneği

Kaldığınız yurdun müdürlüğüne giderek elden dilekçe verdiğinizde yurttan çıkış alma süreci başlar. KYK yurtları için dilekçe kalıbı içerisinde; TC numaranız ve kimlik soyadı bilgileriniz ile birlikte gideceğiniz yerin adresini, cep telefonu numarasını ve gidiş-dönüş tarihlerini yazarak izinli sayılmayı talep ediyorsunuz.

Dilekçenizi verdikten sonra yurt müdürlüğü tarafından kabul edilip edilmediğini öğrenebilirsiniz. Üniversitede araştırma yaptığınız süre boyunca, bir ders için devam zorunluluğu yoksa, dilekçe yazarak müdürlüğe bildirmeniz durumunda, o dersin saatinde gelmediğinizde, o dersi gittiğiniz günlere eklemezler. Bu sayede izin günleriniz korunmuş olur.

Yurt çıkışını iptal etmek isterseniz tekrar başvuruyorsunuz ve dilekçeniz işleme alınmıyor. Eğer süreleri uzatmak isterseniz, ek olarak dilekçenizi kullanmanız gerekmektedir.

KYK Yurt İzinleri Hane Halkına Bildirilir mi?

Üniversite öğrencileri KYK yurtlarından ayrıldıktan sonra 18 yaşını doldurmuş kişiler oldukları için ayrılma durumunda genellikle ailelerine haber verilmez. Gittikleri gün için belirlenen dönüş tarihinde dönmezlerse, anında haber verilmez.

Aşırı bir durumda, 1 hafta boyunca yurda gelmezseniz ve kimse nerede olduğunuzu bilmiyorsa, sevdiklerinize de haber verilebilir. Kişilerin izin günleri ve izin günlerinde nereye gittikleri kamuya açık olmayan bilgilerdir ve aileleriyle paylaşılamaz.

Her yıl yüz binlerce genç devlet yurtlarında kalmaktadır ve mevcut vakıflar nedeniyle devlet yurtları güvenilir kurumlardan bazılarıdır.